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RE: Maintenance Manuals or Instructions Referenced in Airworthiness Limitation 
Sections 

Dear Rebecca: 

The Aeronautical Repair Station Association (ARSA) requests a legal interpretation 
confirming that: 

(1) The Airworthiness Limitation Section (ALS) and any Component Maintenance 
Manuals (CMMs) referenced in the ALS are part of the Instructions for Continued 
Airworthiness (ICA). 

(2) That any changes to the ALS and/or CMMs incorporated by reference made after 
January 28, 1981 are changes to type design which trigger the requirements of 14 
CFR § 21.50(b) to make the ICA available to appropriately rated repair stations.1 

Regulatory Background 

The ICA must contain an ALS that sets forth mandatory replacement times, inspection 
intervals and related inspection procedures.2 The regulations make clear that the ALS 
is part of the type design for the product? As a result any modifications to the ALS are 
a change in type design that satisfies the January 28, 1981 requirement and triggers the 
obligation to make those instructions available to appropriately rated repair stations.4 

1 Hereafter all regulatory citations are to Title 14 CFR unless otherwise noted. 
2 § 21.50, referencing for example, § 25.1529 which in turn references, app. H, § H25.4. 
3§21.31(c). 
4 § 21.50(b). 
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A design approval holder must provide the owner of its products with a complete set of 
the ICA, including the ALS.5 Thereafter, the ICA or any changes to existing sections 
must be made available to any person required to comply with those instructions.6 

Among the persons required to comply with ICAs are appropriately rated repair stations 
performing the maintenance tasks on the articles? 

More specifically, any person performing maintenance functions specified in an ALS 
must perform them in strict accordance with the procedures contained in that 
document.8 In developing this rule, the Federal Aviation Administration (FAA) noted 
that while alternatives existed for the information contained in ICAs, maintenance 
providers are required to follow any procedures written into the ALS.9 

Therefore, to properly perform maintenance any CMMs incorporated by reference into 
an ALS must be made available to an appropriately rated repair station. Further, any 
changes to an existing ALS trigger the same requirement to provide the incorporated 
CMMs. 

Practical Application 

An example of this scenario exists in the Special Federal Aviation Regulation (SFAR)-
88 requirements that mandate design approval holders develop design changes along 
with maintenance and inspection instructions to maintain ignition source prevention 
features of fuel tank systems. 

Once developed, the design changes are applied to the existing fleet of aircraft through 
Airworthiness Directives (ADs) and changes to ALS for in-production aircraft. The ADs 
mandate that existing maintenance and inspection programs incorporate the new 
instructions. In many instances, the instructions are contained in an amended ALS that 
directly reference CMMs. In this scenario, access to the maintenance procedures in 

5 1d. 
6 1d. 
7 See, §§ 43.13(a) and 145.109, the FAA legal interpretations from James Whitlow, dated Dec. 13, 1999 
and Richard McCurdy, dated Apr. 14, 2003 and paragraph 6-4 of FAA Order 8110.54, Instructions for 
Continued Airworthiness Responsibilities, Requirements and Content (describing the circumstances 
under which appropriately rated repair stations must be provided ICA and specifically CMMs). 
8 § 43.16. 
9 See 40 Fed. Reg. 29410, 29428 (July 11, 1975) (noting that maintenance personnel performing 
inspections or other work on a product must do so in accordance with the ALS if such instruction were 
issued.) 
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both the AlS and the CMMs is essential to ensuring the unsafe conditions are properly 
addressed. 

Conclusion 

The FAA has created a series of regulations that require design changes be 
incorporated in both existing aircraft and in-production aircraft; these design changes 
include mandatory maintenance information that is required to be made available under 
§ 21.50(b). 

ARSA requests the FAA issue a legal interpretation confirming that: 

1. All CMMs referenced in an AlS are a required part of the ICA; 

2. Modifications to the AlS made after January 28, 1981 are changes in type design 
which trigger the requirement of § 21.50(b); and therefore, 

3. Design approval holders must make the AlS and referenced CMMs available to 
properly rated repair stations. 

ARSA looks forward to working with the FAA on this issue and towards an ultimate 
resolution. 

(Sarah Macleod 
Executive Director 


