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Managing Director & General Counsel
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(ARSA)

121 North Henry Street

Alexandria, VA 22314-2903

USA

Subject: grandfathering of component repair approvals

Dear Mr, Filler,

Thank you for your letter dated 16" October 2006 regarding the grandfathering
of approved component repair data.

Your understanding of the grandfathering provisions of Regulation (EC)
1702/2003 regarding component repair is correct. A repair to a component is only
grandfathered if it was installed in an aircraft before 28-09-03. Repairs approved
by member states at component level are not grandfathered unless they are
incorporated in the approval of the component, such as a JTSO (or similar) for
equipment. That was the reason to refer to article 2.13 in my previous letter.

The above may seem illogical but as I explained in my previous answer the intent
of the European Legislator was to set a moratorium that would allow most aircraft
registered in the member states to continue operating without the need to
undergo tengthy and costly catch-up certification processes to verify compliance
with the essential requirements of their type certificates, including all changes
and repairs embodied in those aircraft. It was not the intent to grandfather
automatically all and everything that was approved before.

Consequently, in the hypothetical case you have described, the repair is
grandfathered under 1702/2003 if the repair was actually installed and the
aircraft on which it was installed was on a Member State register on
28 September 2003, It is not if it was not installed or if the aircraft was no more
on an EU Member State register.
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Since the ED decision 2004/04/CF is not applicable to major repairs made by
others than the type certificate holder, it does not apply to the hypothetical case
either. The repair must therefore be approved by the Agency using “process 17,

I trust this answers your question, but remain at your disposal for further
clarifications.

Yours sincerely,

Copy: Mr. Craig L. Fabian, Associate Counsel’-~ ARSa
Dr. Norbert Lohl - EASA
Mr. Julian Hall -~ EASA
Mr. Frédéric Copigheaux — EASA
Mr. Wiifried Schulze - EASA
Mr. Roger Simon - EASA
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