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Sent via email to Mrs Keenig Scattergood

Subject: EASA Instructions for Continued Airworthiness
Reference: Your letter sent via email March 5, 2008

Dear Mr Filler,

According to EC Regulation 1702/2003, Art. 21.A.61 of Annex 1 (Part 21) a holder
of an EASA type certificate shall make the instructions for continuing airworthiness
available on request to any person required to comply with the terms of those
instructions.

A person required to comply with the terms of the instructions for continuing
airworthiness e.g. is an EASA approved maintenance organisation, cf. EC
Regulation 2042/2003, Art. 145.A.45 of Annex 2 (Part 145).

EASA has studied your requests raised in the above-menticned letter with regard
to these regulations. Our understanding of the rules is as follows.

* A maintenance organisation is entitled to request instructions for continuing
airworthiness, if it demonstrates to the holder of the respective type
certificate that it is required to comply with this instructions. This will
usually be the case if the maintenance organisation has an aircraft of a
corresponding type under repair.

¢« A TC holder has the obligation to make available to the relevant
maintenance organisations, the same complete instructions for continuing
airworthiness as it has provided to each known owner of the aircraft {or
engine or propeler). The completeness of such instructions is described in
Art. 2 (1) of EC Regulation 2042/2003 in connection with paragraph
21.A.61 of Annex 1 (Part 21) and the respective Certification Specifications
{e.g. paragraph 25.1529 and Annex H of ED Decision 2003/02/RM with
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regard to C5-25 or paragraph 25 of ED Decision 2003/09/RM with regard to
CS-E). The decisicn on completeness lies within the sole discretion of the
Agency and was determined in accordance with the applicable certification
specifications at the time of TC-approval.

« As the abovementioned rules are addressing aviation safety, the rules do
not specify how and under which conditions the instructions should be
made available,

Already from this it follows that EASA will not take any actions against neither
Rolls Royce Corp. nor Airbus. You have especially not demonstrated that one of
them is rejecting to make instructions for continuing airworthiness available to the

extent approved by the Agency, nor that no agreement can be achieved at all on
how the instructions are made available to the maintenance organisation.

Best regards,
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