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Dear Mr. Filler,

I thank you for your letter dated 18 July in which you raise the question of the
grand-fathering of approved repair data.

The provisions of Article 2, paragraph 3(b) of Commission regulation 1702/2003
had for objective to avoid catching up each and every change or repair that made
an aircraft different from the grand-fathered type certificate, assuming that
operational experience had confirmed the validity of the approval issued in the
past by the competent authorities of the Member States. The basis for such an
approval was not taken into consideration; the fact that it might have been based
on an acceptance of an FAA approval within the framework of a bilateral
agreement is not indeed specifically relevant in this context. Last it must be noted
that these provisions only address the case of entire aircraft and not that of
components thereof.

As a consequence, if a repair has been embodied on an EU-registered aircraft
before 28-09-03 in accordance with applicable law, the design of that repair is
“deemed to be approved under Regulation 1702/2003” and therefore the same
rights apply to that grand-fathered repair design as to repairs approved after 28-
09-03 by the Agency. This implies that the design data can be considered
“approved data” and can be used for repairs on aircraft after 28-09-03 without
the need for re-evaluation by the Agency.

As regards parts and appliances, grand-fathering is dealt with by Article 2,
paragraph 13, which does not address the changes or repairs thereof. This
provision is intended to address national equivalents to ETSO (which is similar to
FAA TSO). Approvals by EU Member States of repair design on parts and
appliances are therefore only grand-fathered if they are incorporated in the
approval of the part and appliance.
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To summarise:

- Repairs on components installed in an aircraft which was

registered in the EU on

28-09-03 in accordance with applicable law, are grandfathered and can be
repeated on other components to be installed in EU registered aircraft without

further evaluation by the Agency.

- Repair design incorporated in the parts and appliance approval of an EU Member
State before 28-09-03 is grandfathered and can be repeated on other parts and
appliances to be installed in EU registered aircraft without further evaluation by

the Agency.

A repair will have to be done using “approved data”. Operators and maintenance
organisations will therefore have to verify whether the data that is used is

approved in accordance with Regulation 1702/2003 a
maintenance records. National Authorities will verify th
oversight activities.

I hope this answers your questions.

Yours sincerely,

o

Copy: N. Lohl, EASA Certification Director

nd record this in the
s during their regular

F. Banal, EASA, Quality and Standardisation Director




