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Rebecca B. MacPherson, Esq. 
Assistant Chief Counsel for Regulations (AGC-
200) 
Federal Aviation Administration 
800 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20591-0001  
  
Re: Request for Interpretation of Drug and Alcohol Rules 
 Rebuilding, alterations and entertainment systems 
 
Dear Ms. MacPherson: 
 
The Aeronautical Repair Station Association (ARSA) requests a legal interpretation from the 
Federal Aviation Administration (FAA) on whether persons performing rebuilding and alteration 
activities are required to be covered by a DOT/FAA drug and alcohol program.  In addition, we 
have a question that relates to the maintenance of in-flight entertainment (IFE) system 
components performed off the aircraft which is referenced in the preamble to the final rule 
issued on January 10, 2006. 
 
ARSA is a non-profit trade association whose membership is comprised mainly of repair 
stations certificated by the FAA under the provisions of 14 CFR Part 145.  Many ARSA member 
repair stations perform aircraft maintenance and alteration activities on behalf of Part 121 and 
135 air carriers in the U.S.  In addition, some of these companies are FAA production approval 
holders (PAH) under Part 21 that also rebuild their own articles under 43.3(j). 
 
Need for Legal Interpretation 
 
Pursuant to 14 CFR Part 121, Appendices I and J, employees performing “aircraft maintenance 
or preventive maintenance” for an air carrier in the United States must be subject to federal drug 
and alcohol testing.  As you are aware, the definition of maintenance is contained in 14 CFR 
Part 1.  It includes inspection, repair, overhaul, preservation and the replacement of parts.  On 
the other hand, an alteration is a change or modification to a product or other article (See FAA 
Order 8300.10, Volume 2, chapter 1, paragraph 5).  Pursuant to § 43.2(b), rebuilding requires 
disassembly, cleaning, inspection, repairing as necessary, reassembly and testing to the same 
tolerances as a new item.  Under § 43.3, only a PAH or its specifically authorized licensee may 
rebuild its own articles. 
 
Under Title 14 CFR alterations and rebuilding are separate privileges from maintenance under 
Parts 21 or 43.  For example, a repair station may maintain and alter articles for which it is rated 
under Part 43, while a production approval holder may rebuild and alter articles it manufactures 
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under Part 21 and Part 43. Other certificate holders may also perform alterations, such as air 
carriers, but may not rebuild. 
 
It is our understanding that neither rebuilding nor alterations is subject to the drug and alcohol 
testing rules.  Please advise if this is correct.  (See page 3, question 6). 
 
In normal circumstances, the “maintenance vs. alteration” issue does not arise in a repair station 
because the same employees who perform maintenance also perform alterations.  In that case, 
the employees would be subject to drug testing because they performed safety-sensitive 
functions, i.e., maintenance or preventive maintenance.  However, if certain repair station 
personnel only perform alterations, are they subject to the drug and alcohol regulations? (See 
page 3, questions 1 through 4). 
 
The need for clarification is critical because of the unique nature of this regulatory scheme.  A 
certificate holder must comply exactly with Part 121, Appendices I and J and 49 CFR Part 40; it 
may not exceed these requirements by covering persons who do not perform safety-sensitive 
functions.  If activities such as troubleshooting and the removal and replacement of components 
performed during an alteration or rebuild is maintenance, personnel performing these activities 
must be included in a DOT/FAA drug and alcohol program.  On the other hand, if these activities 
are not maintenance, no federal testing would be authorized and the company would be subject 
to sanctions if it “erred on the side of caution” and tested such employees. 
 
Entertainment Systems 
A separate question about the definition of maintenance was raised by the preamble to the new 
drug and alcohol testing rule issued on January 10, 2006 (73 FR 1666).  On page 1673, the 
FAA states that, “with respect to the specific assertion that repairing an entertainment system 
could subject an entity to drug testing, we note that repairing entertainment system 
components usually is not considered ‘maintenance’… on the other hand, removing the 
entertainment system component from the aircraft and reinstalling the repaired component on 
the aircraft is maintenance and subject to testing.” (Emphasis added.)    

The definition of maintenance in 14 CFR Part 1.1 would indicate a different result since it 
includes repair and replacement but excludes removal.  In addition, during the recent FAA-
industry meeting to discuss impending FAA guidance it appeared the agency was considering a 
different distinction for determining whether work performed on entertainment system 
components was covered (i.e., whether maintenance manuals or Instructions for Continued 
Airworthiness were issued by an FAA design approval holder). (See page 3, question 5). 
 
Legal Interpretation Questions 
 
The FAA has indicated that it plans to issue guidance on the new drug and alcohol rules in the 
near future.  Nevertheless, ARSA requests a legal interpretation on these issues as soon as 
possible.  (When answering the questions below, please assume that all activities are 
accomplished for a Part 121 or 135 air carrier in the United States.) 
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1. Are repair station personnel who exclusively perform activities relating to alterations of 
an aviation product or component subject to the FAA drug and alcohol rules? (Note:  
Questions 2 through 4 do not have to be answered if the answer to this question is “no.”) 

2. Does it matter if the alteration is a prototype installation being accomplished prior to the 
issuance of an STC? 

3. Are any of the following activities subject to the drug and alcohol rules when performed 
during alteration activities? 

a. Installing equipment and making other alterations in accordance with the FAA-
approved STC. 

b. Troubleshooting. 

c. Removal of parts. 

d. Replacement of parts. 

4. If engineering personnel provide technical advice during the alteration and also assist in 
performing any of the activities referenced in question #3 (e.g., performed only alteration 
activities), would they be subject to the DOT/FAA drug and alcohol testing program? 

5. In connection with the preamble statement cited previously, are repair station 
technicians performing maintenance of entertainment system components off the aircraft 
subject to the drug and alcohol testing rules? 

6. Are persons who engage in rebuilding and alteration activities on behalf of a production 
approval holder required to be included in a DOT/FAA testing program? 

 
If you have any questions or require additional information please feel free to contact the 
undersigned at 571 334 7298. 
 
Sincerely, 

 
Marshall S. Filler 
Managing Director & General Counsel 
 
 
cc: Diane Wood, AAM-800 
 Dave Cann, AFS-300 
 Rick Domingo, AFS-301 


