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April 1, 2010
Sent by E-mail: rafael.ramos@faa.gov
Rafael Ramos
Drug Abatement Division
Room 803 (AAM-800)
Independence Ave, SW
Washington DC 20591

RE: Follow-up Drug Testing Refusal to Test and Permanent Disqualification from
Service

Dear Mr. Ramos:

This letter is submitted by the Aeronautical Repair Station Association (ARSA) on behalf
of its members? located in the United States that have implemented a drug and alcohol
testing program under 14 CFR part 120.

Specifically, we ask for clarification of 14 CFR § 120.111 in situations involving a
person’s inability to test from a “shy bladder” condition during follow-up drug testing that
resulted from a verified positive result. The pertinent section provides that:

(e) Permanent disqualification from service. (1) An employee who has
verified positive drug test results on two drug tests required by this subpart
of this chapter, and conducted after September 19, 1994, is permanently
precluded from performing for an employer the safety-sensitive duties the
employee performed prior to the second drug test.

Although we believe a permanent disqualification is not triggered in the situation we
described, we are requesting this interpretation to remove existing industry uncertainty.

Our request also highlights the potential for certain covered employees to perpetually
remain in a follow-up testing program under current rules.

! ARSA is the premier association for the international aviation maintenance industry; ARSA members
also include design and production approval holders and aircraft operators worldwide.
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Analysis

An employer is required to randomly drug test its covered employees.? Before allowing
a covered employee to return to safety-sensitive work after testing positive for drugs, an
employer must comply with the follow-up testing requirements of 14 CFR § 120.109.3

If, during the requalification program, an employee cannot provide a sufficient sample
for non-medical reasons, the event is classified as a refusal to test.* A “refusal to
submit to drug test” is clearly differentiated from a “verified positive drug test result.”

If the person refusing to test is FAA certificated under parts 61, 63 or 65, the certificate
actions in part 120 apply.® Otherwise, for covered employees not certificated by the

FAA, an employer is instructed to re-direct the individual to a follow-up testing program.’

%14 CFR part 120, Subpart E. In this letter, the terms “employer” and “covered employee” follow the
meanings assigned in 14 CFR § 120.7.

* The relevant portion of that section provides that:

(f) Follow-up drug testing. (1) Each employer shall implement a reasonable program of unannounced testing
of each individual who has been hired to perform or who has been returned to the performance of a safety-
sensitive function after refusing to submit to a drug test required by this subpart or receiving a verified positive
drug test result on a test conducted under this subpart.

(2) The number and frequency of such testing shall be determined by the employer's Substance Abuse
Professional conducted in accordance with the provisions of 49 CFR part 40, but shall consist of at least six
tests in the first 12 months following the employee's return to duty.

(3) The employer must direct the employee to undergo testing for alcohol in accordance with subpart F of this
part, in addition to drugs, if the Substance Abuse Professional determines that alcohol testing is necessary for
the particular employee. Any such alcohol testing shall be conducted in accordance with the provisions of 49
CFR part 40.

(4) Follow-up testing shall not exceed 60 months after the date the individual begins to perform or returns to
the performance of a safety-sensitive function. The Substance Abuse Professional may terminate the
requirement for follow-up testing at any time after the first six tests have been conducted, if the Substance
Abuse Professional determines that such testing is no longer necessary.

* 49 CFR §8§ 40.193(d)(2) and 40.191(a)(5).
> See, 14 CFR § 120.7(0) and (r), respectively.
®See 14 CFR §§ 120.11, 120.13 and 120.15.

7 See the follow-up testing requirements referenced in footnote 3.



Mr. Rafael Ramos
April 1, 2010
Page 3

RE: Follow-up Drug Testing Refusal to Test and Permanent Disqualification from
Service

Since the follow-up drug testing timeframe limitation — 60 months — is measured from
the time an individual returns to perform a safety-sensitive function, it appears that one
could perpetually remain in the follow-up program without further consequence. That is,
an individual, not certificated by the FAA, who is removed from their safety-sensitive
position due to a verified positive drug test, could encounter a “shy-bladder” condition
multiple times and simply re-enter a follow-up program anew after each occurrence.

The unlikely consequences of an individual’s refusal to test after receiving a verified
positive result have raised questions in the industry and prompt this request.

We appreciate your assistance with this issue and look forward to your timely response.

Sincerely,

Craig L. Fabian
VP Regulatory Affairs & Assistant General Counsel



