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Aeronautical Repair Station Association
Mr Marshal S. Filler

Managing Director & General Counsel
121 North Henry Street

USA - Alexandria, VA 22314-2903

Subject: EASA Instructions for Continued Airworthiness {(ICA)
Reference: Your letter dated 6 November 2008

Dear Mr. Filler,

By letter dated 6 November 2008 you have asked the Agency to reconsider its position
on what constitutes “complete” ICA. In addition you requested information to what
extent your members must go in order to show that no agreement may be reached with
the TC holders to provide the continuing airworthiness information.

As agreed upon in December 2008, we have had a teleconference on 4 March 2009,
giving you the opportunity to reiterate and clarify your position on a technical and
pragmatic basis with Agency’s technical staff,

Following this teleconference, the Agency discussed again your complaints originally
raised by letter dated 5 March 2008 {and repeated by letter dated 6 November 2008).
Still the Agency is of the opinion that your complaints are not sufficiently justified. In line
with your questions raised by letter dated 6 November 2008 we would like to clarify the
following.

In your complaint with regard to Liebherr components on an Airbus aircraft, ARSA
intended to inform the Agency where and how within the “top levei” ICA the specific
CMMs under discussion are referenced. The agency is not aware of having received
copies of the pages of the relevant “top-level” ICA.

With regard to ARSA’s complaint on the Rolls Royce case, the Agency’s understanding of
the rules is that CMMs can contain “remove and replace” instructions instead of “repair
instructions”. Such information are considered to be essential for continued
airworthiness.
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However, as regards both complaints, ARSA has not demonstrated that its members are
eligible to receive ICA from the TC hoider. The rules state that the TC holder has to make
ICA available to persons required to comply with these instructions. Art.145.A.45 (a) of
Annex II {Part 145) to Regulation {(EC) No 2042/2003 clarifies at what time the
maintenance organisation is required to comply with the ICA, i.e. when “maintenance is
performed” and “work is in progress”. In addition, based on Artt. M.A.201(g),
M.A.201(h){(2) and M.A.201(i){(2) of Annex I (Part M) to Regulation (EC) No2042/2003
and Art. 145.A.65(b) of Annex II (Part 145) to Regulation (EC) No 2042/2003, it is the
Agency’s understanding that the maintenance organisation has to have concluded a work
order / contract with an aircraft owner / operator to perform maintenance work on such a
type or that a specific repair is scheduled.

The conditions, under which such a (commercial) contract is concluded, are outside of
the scope of the Agency. The Agency only ensures aviation safety. The maintenance
organisation therefore has to demonstrate that the denial of the TC holder to provide
such information would endanger aviation safety. That is not yet the case when a request
for ICA was denied by the TC holder once or twice,

We trust that we could further clarify the issue.

Yours sincerely,

r\/

F. MANUHUTU




