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Dear Ms. MacLeod:

Thank you for your inquiry and suggestion regarding how the Federal Aviation
Administration (FAA) may be able to adjust Operations Specifications (OpSpecs) D107,
Line Maintenance Authorization, to accommodate forei gn operators and foreign registered
aircraft.

The Canadian Bilateral Aviation Safety Agreement/Maintenance Implementation
Procedure (BASA/MIP) and the BASA/MIP between the FAA, France, Germany, and
Ireland are two completely different agreements that do not contain similar processes and
requirements. It should be noted the Canadian agreement does not contain any specific
requirements for line maintenance authorization. When a Canadian Approved Maintenance
Organization (AMO) performs maintenance on a U.S. registered aircraft or aeronautical
product to be installed thereon in Canada, the AMO is required to comply with Canadian
Civil Aviation Regulations (CAR) 571, 573, and 14 CFR part 43. When a 14 CFR part 145
repair station located in the U.S. is performing maintenance on a Canadian registered aircraft
or acronautical product to be installed, they are required to do that work in accordance with
14 CFR part 43 and the Canadian CARs. The Canadian agreement is based on a long
standing aviation agreement between the U.S. and the Canadian Government.

The European agreement is substantially different. For example, the FAA will continue to
issue 14 CFR part 145 certificates and OpSpecs within the European Community (EC). The
Aviation Authority (AA) of a country listed in the maintenance annex of the European
Bilateral agreement must provide the FAA with a signed statement that the AMO meets
European Aviation Safety Agency (EASA) part 145 and the FAA special conditions
specified in the agreement. EASA in turn will also continue to issue EASA AMO approvals
in the U.S. when the FAA issues a signed statement that the repair station is in compliance
with 14 CFR part 43,145, and the EASA special conditions.

The fact that both the FAA and EASA are continuing to issues its own certificates allows the
FAA and EASA the ability to conduct separate investigation and enforcement actions. The
Canadian agreement accepts the FAA system without requiring a separate listing of
Canadian operators, locations, etc. The Canadian regulations put that requirement on the
operators not the AMOs.



We would also like to point out that a comparison between the Transport Canada Civil
Aviation (TCAA) agreements with the European Aviation Safety Agency (EASA) to the
FAA agreements with EASA is inappropriate because both TCCA and EASA have the
authority to conclude mutual recognition agreements while the FAA does not.

The Issue Part 1

The specific issue that concerns our members is the fact that unlike Europe and Canada, the
FAA does not issue a “line maintenance” rating and the authority set forth in paragraph
D107 is limited to the listed air carriers.

FAA Response:
If the intent is bilateral partners, we believe this issue is addressed in the form of an

Advisory Circular to be issued in line with the new bilateral agreement with Europe, which
states in part:

18.  LINE STATIONS

Repair stations with line maintenance authorization: EASA uses the term line
stations, while the FAA uses the term line maintenance authorization in relation to
CFR part 145. This is to advise the reader that these terms are synonymous when
applied under the terms of the Agreement.

Air Carrier: Where the repair station is also a CFR part 121 air carrier and holds a
CFR part 145 certificate the procedure should ensure that at least one of its main
maintenance facilities is rated for the aircraft type(s) and the scope of work is
relevant to the line station(s).

Repair Station: The procedure should include that a CFR part 145 repair station can
only be accepted if the operations specifications Part D107 authorizes the certificate
holder to perform line maintenance and lists the specific locations for U.S. operators.
EU Operators should not be listed on the FAA OpSpecs.

For each of the above, the EASA supplement procedure must clearly demonstrate
that the quality system covers the air carrier certificate (if applicable), the CFR part
145 certificate and the line stations and all stated activities. It should be shown how
control by the parent facility is ensured, that the line station(s) operate under the
same EASA supplement as the parent facility and the ratings do not exceed those of
the parent facility. All line stations exercising the privileges of the EASA part 145
approval should be listed in the EASA supplement together with associated operator,
aircraft type and location. A copy of the relevant page of the supplement should also
be supplied to EASA as part of the package for continuation/change or initial
approval (underline added for emphasis).

Line stations are not accepted outside the territory of the U.S. for this section.



The Issue Part 2

Therefore, if a U.S. repair station works on a Canadian or EU registered aircraft at a location
not listed in the FAA-issued repair station certificate (which includes the Operations
Specifications), it is technically working outside its ratings and authority.

FAA Response

When a domestic repair station receives an EASA part 145 approval, the following
statement is included in OpSpecs A001.:“The repair station specified on these OpSpecs is
performing maintenance and/or alteration of aircraft and/or aeronautical products to be
installed on aircraft under the terms and conditions of BASA and associated MIP between
the FAA and the European Aviation Safety Agency.” As stated above, the Canadian
agreement is substantially different.

Once this statement is incorporated in the repair station’s OpSpecs its rating and authority
has been accepted by EASA. Please remember, the FAA has no enforcement authority over
EASA requirements. CFR part 43 does not apply to foreign registered aircraft; therefore,
our obligation under the agreement is to perform surveillance on behalf of EASA and report
our findings to them. Itis EASA’s responsibility to take the appropriate action. The
statement will change slightly under the new agreement once implementation is agreed to,
Le., it is no longer a MIP but a Maintenance Annex (MA) and the agreement is not with
EASA it is with the European Community.

We offer the following additional information to address D107 in general.

The process of listing the name of the U.S. air carrier, make and model of aircraft, and
location on OpSpecs D107 is a result of an Office of the Inspector General (OIG) finding
and Congressional inquires. The information required by D107 demonstrates to the OIG
and Congress that the FAA is knowledgeable of where the repair station is utilizing its
certificate and the FAA has the ability to perform proper oversight of that location. This
same information is not required in Canada because the FAA does not issue repair station
certificates in Canada in accordance with the agreement.

In the bilateral agreement with Europe, the FAA needed to have the same information on
D107 for repair stations located within the European community under the agreement so we
can identify where the certificate is being utilized. This allows the FAA to track and
document surveillance carried out by the individual aviation authority. Counter to that
requirement, EASA needs to be able to show a level playing field in the application of
EASA part 145 in the domestic U.S. Therefore, EASA decided to recognize D107 and
include the European operator’s name, aircraft type, and location in the EASA supplement.
This avoids the problem of identifying forei gn registered aircraft and/or foreign operators on
OpSpecs. This method seemed to satisfy the FAA and EASA concerns. The location where
the work is being performed must be readily available to FAA inspectors in order for the
FAA to meet the terms and conditions of the agreement.

The issue of authorizing a repair station to utilize their D107 OpSpecs at a location not listed
on the OpSpecs would hinder FAA oversi ght. The access to the listing in the manual or



capabilities list would be limited to the certificate holder’s FAA principle inspectors. By
putting the required information on D107 it becomes available to other FAA offices that
may be requested to perform surveillance on behalf of a repair station Certificate Holding
District Office. The FAA must be able to consider that the office with certificate
responsibility may not be the office conducting the surveillance. Line maintenance
authorization for repair stations may include many different locations, operators, and

aircraft. Therefore, the FAA must be able to identify and conduct surveillance of each
location.

In closing, thank you for your suggestion. The FAA is obligated to know where and when the
certificates that the FAA has issued are being utilized in order for the FAA to conduct proper
oversight.

Sincerely,

(At

Carol E. Giles
Manager, Aircraft Maintenance Division



