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AUG 31 2009

Ms. Sarah MacLeod

Executive Director

Aeronautical Repair Station Association
121 North Henry Street

Alexandria, VA 22314-2903

Dear Ms. MacLeod:

This responds to your July 16 e-mail regarding use of the term “overhaul” when the work
was performed in accordance with a Component Maintenance Manual (CMM). We offer
the following to your question and concerns.

We conducted a review of the following documents associated with Title 14 Code of Federal
Regulations (14 CFR) § 43.2 to include:

- Preamble language (Amendment 43-23, Sept. 16, 1982)

- The Office of Chief Counsel Legal Opinion 1991-62

- FAA Order 8900.1

- FAA Order 8300.10

- Flight Standards Airworthiness Bulletin (FSAW) 97-06 (expired)

We found regulatory guidance, policy, responses, and opinions to be consistent and not
contrary. We are addressing the following three questions.

1. Can a repairer describe "overhaul" on the FAA Form 8130-3 in block 12 and a
declaration in block 13 that it requires testing by the installer prior to returning to
service?

Response: Yes, based on 14 CFR §43.2(a)(2) which states in part “or in accordance with
current standards and technical data acceptable to the Administrator which have been
developed and documented...” by approval under 14 CFR §21.305(d). Delegating the
testing requirement to the end user prior to return to service has been an acceptable practice
to the FAA for many years.

2. Can the testing required by the manufacturer after overhaul be accomplished on-wing?
Response: Yes. Reference Legal Opinion 1991-62, which states in part, “tested in

accordance with standards or data approved or acceptable to the Administrator, it may be
deemed overhauled within the context of 14 CFR §43.2.” As established in question 1



above, on-wing testing or alternative method for compliance have been previously
acceptable to the FAA, when not prohibited by specific instructions from the manufacturer.

3. Must the CMM contain the word "overhaul" for the component to be considered
overhauled if the work performed meets the requirements of 14 CFR §43.2(a)(1)?

Response: No. To be considered overhauled, the scope of work required by the rule must
be performed. There is no requirement for the CMM to be identified as an “overhaul”
manual or contain an “overhaul” section in order for the term to be used. Reference Legal
Opinion 1991-62, which states in part, “when a part, component, or subassembly has been
disassembled, cleaned, inspected, repaired, and tested in accordance with standards or data
approved by or acceptable to the Administrator, it may be deemed overhauled within the
context of FAR section 43.2.”

In addition, information contained in the preamble is pertinent as stated in part; “Moreover
43.2 is neither a definition nor a recordkeeping requirement. Instead, the rule specifies the
conditions which must be met before the terms “rebuilt” and “overhaul” may be used in
required maintenance records.”
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We hope this helps to resolve this matter. If you have any further questions or concerns
please feel free to contact the General Aviation Branch at (202) 385-4277.

Sincerely,
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Carol E. Giles
Manager, Aircraft Maintenance Division

cc: ASW-230
ACE-230



