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ARSA Regulatory Compliance Training—Questions 
 

Part 65: CERTIFICATION: AIRMEN OTHER THAN 
FLIGHT CREWMEMBERS 

Subpart D: Mechanics 

Level 1: For anyone working in aviation 
 

§ 65.83 Recent experience requirements. 
 

A certificated mechanic may not exercise the privileges of his certificate and rating 
unless, within the preceding 24 months— 
(a) The Administrator has found that he is able to do that work; or 
(b) He has, for at least 6 months— 

(1) Served as a mechanic under his certificate and rating; 
(2) Technically supervised other mechanics; 
(3) Supervised, in an executive capacity, the maintenance or alteration of 

aircraft; or 
(4) Been engaged in any combination of paragraph (b) (1), (2), or (3) of this 

section. 
 
 

Question 1: A certificated mechanic may not 
exercise the privileges of his or her certificate or 
rating unless s/he meets certain requirements 
for recent experience. 

Question 2: A certificated mechanic may not 
exercise the privileges of his or her certificate 
unless s/he has served as a mechanic in the 
previous 24 months. 

 
A: True. A: True. 
B: False. 

 
B: False. 

 
Question 3: A certificated mechanic may 
satisfy the recency of experience requirement 
by supervising other mechanics. 

Question 4: If a certificated mechanic has not 
met the requirements of § 65.83(b) within the 
preceding 24 months, s/he may not exercise 
the privileges of his or her certificate or rating. 

 
A: True. A: True. 
B: False. 

 
B: False. 
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ARSA Regulatory Compliance Training—Answers 
 

Part 65: CERTIFICATION: AIRMEN OTHER THAN 
FLIGHT CREWMEMBERS 

Subpart D: Mechanics 
Level 1: For anyone working in aviation 

 

§ 65.83 Recent experience requirements. 
 

A certificated mechanic may not exercise the privileges of his certificate and rating 
unless, within the preceding 24 months— 
(a) The Administrator has found that he is able to do that work; or 
(b) He has, for at least 6 months— 

(1) Served as a mechanic under his certificate and rating; 
(2) Technically supervised other mechanics; 
(3) Supervised, in an executive capacity, the maintenance or alteration of 

aircraft; or 
(4) Been engaged in any combination of paragraph (b) (1), (2), or (3) of this 

section. 
 

 

Question 1: A certificated mechanic may not 
exercise the privileges of his or her certificate 
or rating unless s/he meets certain 
requirements for recent experience. 

Question 2: A certificated mechanic may not 
exercise the privileges of his or her certificate 
unless s/he has served as a mechanic in the 
previous 24 months. 

 

A: True. A: True. 

B: False. B: False. Serving as a mechanic is only one 
of several different ways to satisfy the 
requirements of § 65.83, which include 
various levels of supervision, finding by 
the FAA or a combination of technical 
work. 

 

Question 3: A certificated mechanic may 
satisfy the recency of experience requirement 
by supervising other mechanics. 

Question 4: If a certificated mechanic has not 
met the requirements of § 65.83(b) within the 
preceding 24 months, s/he may not exercise 
the privileges of his or her certificate or rating. 

 

A: True.  A: True.  

B: False. B: False. Under § 65.83(a) a certificated 

mechanic may be found by the 
Administrator to be able to do his or her 
work without meeting the requirements 
of § 65.83(b). 
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