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Manager Assistant Division Manager 
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Federal Aviation Administration Russell J. Jones 
950 L'Enfant Plaza, S.W. Manager 
5th Floor AFS-320 Special Programs Branch 
Washington, D.C. 20024-2123  
  
RE:  Guidance on 14 C.F.R § 91.409(f)(3) in response to Assistant Chief Counsel’s 

Interpretation dated December 5, 2008 
 
Dear Carol, Steve and Rusty: 
 
On a Thursday afternoon, February 26, 2009, conference call with Bob Cohn and me, 
you invited us to submit additional material to assist the Federal Aviation 
Administration’s (FAA) Flight Standards Service (AFS) in responding to the far-reaching 
repercussions of the Assistant Chief Counsel’s Interpretation (dated December 5, 2008) 
regarding the term “current” in 14 C.F.R. § 91.409(f)(3). 
 
By way of background, § 91.409(f) requires the registered owner or operator (“Operator”) 
to “select, identify in the aircraft maintenance records, and use one of the following 
programs for the inspection of the aircraft.”  The inspection program set forth in § 
91.409(f)(3) is “a current inspection program recommended by the manufacturer.” 
 
The Assistant Chief Counsel’s interpretation states that “current” as used in that 
paragraph does not mean “current” as of today, but rather “current” as of the time the 
operator “adopts” the inspection program.  As we explained on the call, we believe that 
interpretation is erroneous, and, we disagree that the Administrative Procedure Act 
(APA) requires that interpretation. Section 91.409(f)(3) was itself promulgated by full 
rulemaking procedures and there was no suggestion at the time nor in the rulemaking 
that “a current inspection program recommended by the manufacturer” means anything 
other than the latest currently recommended program, which, as the Interpretation 
acknowledged, is how the provision has “historically…been interpreted.” Ultimately, if the 
Operator did not wish to adopt the most current program, it had the option under § 
91.409(f)(4) to opt for another program approved by the FAA. However, we will leave 
addressing the substance of the Interpretation to a later time. 
 
For immediate purposes, the new Interpretation is causing significant confusion among 
certificated repair stations that provide inspection services and FAA Aviation Safety 
Inspectors (“ASIs”), in terms of how to apply § 91.409(f)(3). This confusion is putting 
maintenance providers in Catch-22 situations. Therefore, ASIs and repair stations (many 
of which have disassembled aircraft in hangars currently undergoing detailed inspections 
affected by this Interpretation) need guidance immediately from your Office on how to 
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apply § 91.409(f)(3) in light of the December 5 Interpretation and consistent with other 
regulations. 
 
We believe it is essential for AFS-300 promptly to issue guidelines as follows: 
 
(1) The Operator must demonstrate to the maintenance provider performing the 

inspection that the Operator has properly “selected” an inspection program 
and “identified [it] in the aircraft maintenance records” at the time of the 
adoption.  [That is what the express language of § 91.409(f) and the follow on § 
91.417 require.] 

 
(2) Operators cannot retroactively adopt a manufacturer’s inspection program. [To 

permit a retroactive adoption of an  
“older” inspection program would enable an Operator to circumvent the plain, 
mandatory language of § 91.409(f), which requires a timely selection and 
identification of an inspection program in its aircraft maintenance records.] 

 
(3) If the Operator has not identified the program in the aircraft maintenance 

records, the maintenance provider would be required to use the inspection 
program recommended by the manufacturer at the time of the inspection.  [This 
is consistent with §§ 43.131 and 91.4172, as well as the December 5 Interpretation.3  
It is also consistent with FAA Order 8900.1, Change 36, October 3, 2008, at 6-
42(C)(1), which provides that “inspectors must recognize that these [large aircraft 
inspection] programs must be either currently recommended by the manufacturer or 
currently in use by 14 CFR part 121 or 135 operators who are supplying the 
program. . . . The intent of this requirement is to prevent the use of obsolete 
programs.”] 

 
(4) If the Operator has properly “adopt[ed] a manufacturer’s inspection program” 

in its aircraft maintenance records (December 5 Interpretation, at 2-3) that is 
other than the inspection program recommended by the manufacturer at the 
time of the inspection, the Operator is responsible for providing the ‘older’ 
selected program to the maintenance provider performing the inspection.  [This 

 
1 “Each person performing maintenance, alteration, or preventive maintenance on an aircraft, 
engine, propeller, or appliance shall use the methods, techniques, and practices prescribed in the 
current manufacturer's maintenance manual or Instructions for Continued Airworthiness 
prepared by its manufacturer, or other methods, techniques, and practices acceptable to the 
Administrator, except as noted in §43.16.”  (Emphasis added.) 
2 Section 91.417 deals with “Maintenance Records,” and uses the term “current” in several places 
where the only reasonable reading of that term would be the “most recent” or “up-to-date” record. 
3 The December 5 Interpretation did not encompass a situation wherein the Operator fails to 
properly select and identify its chosen inspection program in the aircraft maintenance records.  
Indeed, as was discussed on the conference call, the December 5 Interpretation of § 91.409(f)(3) 
presupposes that the Operator has properly made such a selection and identification in its aircraft 
maintenance records. 
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is consistent with §§ 43.13(a), 145.109 and 145.207 all of which require maintenance 
providers to maintain current documents and data (not “old” ones) when performing 
the relevant work, including airworthiness directives, instructions for continued 
airworthiness, maintenance manuals, overhaul manuals, standard practice manuals, 
service bulletins, other applicable data acceptable to or approved by the FAA, and to 
have a method for ensuring currency (in a repair station manual).] 

We strongly urge the FAA to issue the above-referenced guidance immediately to 
provide direction to repair stations and other maintenance providers as well as ASIs.  
Time is of the essence.  Aircraft are disassembled in hangars throughout the country 
undergoing inspections implicated by this new Interpretation; numerous other aircraft are 
scheduled to undergo such inspections in the near future. 

Finally, you should be aware that we believe that it was inappropriate and contrary to the 
APA to issue the Interpretation in light of its wholesale change of policy with respect to § 
91.409(f)(3) without following notice and comment rulemaking procedures.  Even at this 
late date, the FAA should initiate a rulemaking to clarify the rule and consider this 
Interpretation with the benefit of input from interested stakeholders.  We will address this 
with your Counsel’s office in the near future. 
 
Your Servant, 

 
Sarah MacLeod 
Executive Director 
 
cc: Robert E. Cohn  
 Patrick Rizzi  
 Edmund Averman  
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