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Dear Mr. Erickson:

SUBJECT: Consistency and Standardization Initiative; Maintenance and Alteration Data

This is in response to your questions relating to the relationship between approved technical data
and the methods, techniques, and practices used to perform maintenance, preventive
maintenance, and alterations. It supplements the Federal Aviation Administration's (FAA)
previous letters of September 17, October 8, and December 21,2004, and March 15,2005.

We apologize for the delay in responding to your inquiry and trust the following information will
beusefulin assessingcompliancewiththepertinentregulations.

1. What is technical data?

A synonymfor technicaldata is engineeringinformation.IAs statedin Title 14Codeof
Federal Regulations (14 CFR) section 21.312and Advisory Circular (AC) 120-77,
Maintenance and Alteration Data, technical data include drawings and specifications,
including a list of drawings and specifications, needed to define the configuration and
design features of a particular article, repair, or alteration. Typically, these include
information on materials, dimensions, and processes necessary to define structural
strength, any required airworthiness limitations, and any data necessary to determine the
airworthiness, noise characteristics, fuel venting, and exhaust emissions (as applicable) of
the altered or repaired aircraft or other article. Technical data also include test data and
engineering analyses and other engineering information, such as engineering handbooks
or approved military or industry specifications. These may also include operational and
service experience, maintenance and alteration experience, reliability data, and other
documented factual information that can be shown to be directly applicable to the
airworthiness of the article.

2. How does technical data become FAA-approved?

1See, for example, 14 CFR section 183.29 relating to the privileges of a designated engineering representative
(DER).
2All regulatory citations are to 14 CFR unless otherwise noted.
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Technical data are approved under part 21, usually when the FAA issues a design
approval. Design approvals include, but are not limited to, type certificates (TC),
supplemental type certificates (STC), parts manufacturer approvals (PMA), and technical
standard order authorizations (TSOA); other approvals can be issued under
section 21.305. When changes to those designs are made in accordance with the
regulatory framework described in item 3 below, those data are also considered approved.

Technical data can also be approved in support of repairs and alterations such as a field
approval by an FAA inspector in block 3 of Form 337, by a DER on Form 8110-3, or
pertinent organization designation authorization (ODA) on Form 8100-9.

a. How does the technical data remain FAA-approved as the design of an article
changes over time?

Design changes are classified as minor or major in accordance with section 21.933
and approved by the FAA.

Pursuant to section 21.95, minor changes are approved in accordance with a
method acceptable to the FAA. The minor change procedure does not have to be
submitted to and reviewed by the FAA in order for it to be acceptable; however, it
must comply with part 21. The approval of a minor change normally occurs
before the data are submitted to the FAA. The vast majority of design changes
made by a design approval holder (DAH) are minor.

Major changes must be submitted to and approved by the FAA before they are
implemented as required by section 21.97. For example, FAA approval of a
major change to a type-certificated product occurs through the issuance of an
amendment to an existing TC or STC or the issuance of a new STC.

b. Is part 21-approved data adequate for demonstrating compliance with the
requirement in sections 65.95(d)(I), 121.379(b), 135.437(b), and 145.201(c) that
major repairs and major alterations be performed in accordance with technical
data approved by the FAA?

Yes, but part 21-approved data mayor may not contain the methods, techniques,
and practices. They usually define a design configuration and may not contain the
how-to instructions. These data would be sufficient to meet the intent of sections
65.95(d)(I), 121.379(b), and 145.201(c);however, it may not meet the
performance standards of section 43.13(a). The methods, techniques, and
practices generally contained in a manufacturer's maintenance manual or
Instructions for Continued Airworthiness (lCA) may not be part of the technical
data required by part 21.

3Similar design change rules also appear in section 21.619 (TSOA) and new section 21.319 (PMA) as they relate to
those articles.
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3. When an authorized person perfonns a major repair or major alteration in accordance
with a manufacturer's maintenance manual or other manufacturer's "service
infonnation," does this comply with the requirement that the work be accomplished in
accordance with approved technical data?

Yes, provided the manual or other manufacturer's service infonnation is developed using
FAA-approved technical data as described above. In the absence of a special
circumstance such as an airworthiness directive (AD) or airworthiness limitation, there is
no requirement in 14 CFR that a maintenance manual be FAA-approved. When
perfonning a major repair or major alteration, only the technical data must be approved.
Such data are initially approved upon issuance of a design approval for a product or
article. Subsequently developed technical data are also FAA-approved when design
changes are made in accordance with part 21. Following the methods, techniques, and
practices contained in a manufacturer's maintenance manual or service infonnation
prepared using part 2I-approved data would, therefore, comply with sections 43.13(a),
65.95(d)(l), 121.379(b), 135.437(b), and 145.201(c).

4. What does the term "manufacturer" mean for purposes of section 43.13(a)?

The term "manufacturer" means a design or production approval holder. For example, a
PMA or TSOA holder is a DAH. A PMA holder may issue a Component Maintenance
Manual (CMM) or similarly named document. The methods, techniques, and practices
contained in a CMM are developed using approved technical data.

Design change procedures (on which manual revisions will often be based) vary
depending on whether a PMA holder obtained its design approval on the basis of
identicality through a licensing agreement with the TC or STC holder or by an
independent showing that the design complied with the pertinent airworthiness standards
(i.e., by test and computation). If through a licensing agreement with the TC or STC
holder, the FAA requires that identicality be maintained by ensuring design changes are
properly coordinated between the PMA holder and the TC holder. If the PMA design is
issued based on test and computation, the PMA holder is authorized to implement design
changes without coordinating with a TC or STC holder.

In some cases, a supplier to a TC or STC holder does not hold a PMA but may be the
actual designer and producer of an article as well as the issuer of a CMM. In this case,
the TC holder (the DAH) will ensure the coordination of any design changes prior to its
implementation in accordance with the supplier control procedures in the part 21-required
quality manual (the DAH may, but is not required to, "bless" the CMM or any revisions
thereto; only the technical data must be approved). In this event, the FAA would
consider the DAH to be the manufacturer for purposes of section 43.13(a).

5. Must a manufacturer that develops and issues a maintenance manual also hold an FAA
design and production approval for the article in question?

No, provided the supplier has access to the DAH's approved data, and subsequent design
changes which affect the maintenance manual are coordinated with the DAH. The DAH
is ultimately responsible for regulatory compliance.
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6. If a particular repair or alteration contained in a manufacturer's maintenance manual was
major in accordance with part 1 and part 43, appendix A, would it comply with the
requirement that the work be performed in accordance with approved technical data?

Yes, because the technical data required to be provided during the certification process
were approved as part of that certification. The manufacturer's maintenance manual
(methods, techniques, and practices) was developed utilizing the manufacturer's technical
data.

7. What if there was a deviation or change from the repair or alteration procedure contained
in the manufacturer's manual?

The deviation or change would need to be evaluated to determine whether it is major or
minor.4 If major, the technical data supporting the deviation would require FAA
approval.

8. If a major repair or major alteration is performed in accordance with a manufacturer's
manual, do the regulations require the submission of an FAA Form 337 or other
authorized document in accordance with section 43.9(d) and part 43, appendix B?

The recordkeeping regulations apply to all major repairs and alterations but will differ
depending on what type of maintenance provider accomplishes the work. For example, a
repair station accomplishing major repairs in accordance with a manufacturer's
instructions need not submit an FAA Form 337, but a part 65 mechanic with inspection
authorization would have to submit the form. In general, all major alterations are to be
recorded on an FAA Form 337; air carriers may use another method for recording major
alterations as specified in their maintenance manuals.

9. What is the regulatory significance when the FAA has approved a maintenance manual,
such as a Structural Repair Manual (SRM)?

It signifies that the FAA has approved the technical data supporting the methods,
techniques, and practices described in the SRM. When performing a major repair or
major alteration, only the technical data must be approved. Therefore, for purposes of
compliance with sections 65.95(d)(1), 121.379(b), 135.437(b), and 145.201(c), the
approval of an SRM or other maintenance manual has no added regulatory significance.

Please let me know if you have any questions.

4 See paragraph 12 of AC 120-77.
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