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Re: Request for Clarification on Human Factors Training 
 
Dear Mr. Ballough: 
 
The Aeronautical Repair Station Association (ARSA) requests a written clarification from the 
Federal Aviation Administration (FAA) on repair station training requirements under 14 CFR § 
145.163.  Specifically, we seek to determine whether this section requires human factor training 
elements.  If these elements are required, please provide the regulatory basis for this decision 
so we may inform our members.  If human factor elements are not required, we respectfully 
request that you agree to implement adjustments to the relevant guidance material in the most 
expeditious manner. 
 
The need for clarification arises from inconsistencies in Advisory Circular (AC) 145-10 and 
Order 8300.10.  The sample training programs contained in AC 145-10, Appendix 1 
(large/medium repair stations) and Appendix 2 (small repair stations), neither mention nor 
require human factor elements.  The AC text language merely presents such training as an 
element that “would provide an additional margin of safety to the repair industry.”1  Thus far the 
AC is consistent with the regulation itself, which is task based without requirements for any 
particular subjects, only that the training be initial and recurrent. 
 
Our problem lies with a note that appears at page 10 of AC 145-10, which states, in part: 

NOTE:  Training in maintenance human factors is an essential part of an FAA-approved 
training program.  The repair station’s submitted training program and any revision 
thereto must include human factors elements. (Emphasis added.) 

 
The Airworthiness Inspector’s Handbook, Order 8300.10, volume 2, chapter 160, pages 160-5 
and 6, paragraph 6 also treats human factors training as a suggestion in the text with 
demanding notes.2 Further, the Order refers persons to the AC for “additional information”, 
which the AC does not contain. 
 

                                                 
1 AC 145-10, paragraph 301(c) 
2 Order 8300.10, volume 2, chapter 160, pages 160-5 and 160-6, paragraph 6 (3) lists human factors as a subject that “should be 
addressed” and paragraph 6 (4) notes that the training program “may include” such training.  Unfortunately the suggestions are 
followed by much more definitive language: 

NOTE:  Training in Maintenance Human Factors is an essential part of an FAA-approved Training Program.  The repair 
station’s submitted training program and any revision thereto must include human factors elements.  The FAA will not 
prescribe what human factors elements to include, but those elements should focus on aviation maintenance, and safety 
related issues.  If human factors were not included, their exclusion would hinder the training program approval.  (See AC 
145-10 for additional information.)  (Emphasis added.) 
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In light of the confusion on this issue, and in the importance of having a clear requirement under 
the FAA rules, we suggest the following changes to the AC and to the Order: 

1. On page 10 of the AC: 

NOTE: Training in maintenance human factors can be an important part of an FAA-
approved training program; therefore the FAA encourages repair stations to submit a 
training program with human factor elements. 

 
2. In Order 8300.10, volume 2, chapter 160, pages 160-5 and 6, paragraph 6: 

NOTE:  Training in maintenance human factors can be an important part of an FAA-
approved training program and is required by EASA.  The FAA should encourage 
repair stations to submit a training program and any revision thereto with human 
factor elements.  While the FAA will not prescribe what human factor elements to 
include, the training should focus on aviation maintenance and safety related issues. 
Absence of human factor elements in the training program will not prohibit approval 
of the manual unless the organization also holds an EASA part 145 authorization. 
 

This matter has come to our attention because members are being told by FAA aviation safety 
inspectors that the training manuals will not be approved without the human factors elements 
“required” by the Handbook.  Therefore, we look forward to your prompt attention to this matter. 
 
Sincerely, 

 
Sarah MacLeod 
Executive Director 
 
cc: Dan Bachelder, AFS-340 
 Rick Domingo, AFS-301 

 


