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 ARSA Regulatory Compliance Training—Questions
 

Part 145: Repair Stations Level 1: For anyone working in aviation 
 

§ 145.215  Capability list. 
 

(a) A certificated repair station with a limited rating may perform maintenance, preventive maintenance, or 
alterations on an article if the article is listed on a current capability list acceptable to the FAA or on the repair 
station's operations specifications. 

(b) The capability list must identify each article by make and model or other nomenclature designated by the 
article's manufacturer and be available in a format acceptable to the FAA. 

(c) An article may be listed on the capability list only if the article is within the scope of the ratings of the repair 
station's certificate, and only after the repair station has performed a self-evaluation in accordance with the 
procedures under § 145.209(d)(2). The repair station must perform this self-evaluation to determine that the 
repair station has all of the housing, facilities, equipment, material, technical data, processes, and trained 
personnel in place to perform the work on the article as required by part 145. The repair station must retain 
on file documentation of the evaluation. 

(d) Upon listing an additional article on its capability list, the repair station must provide its certificate holding 
district office with a copy of the revised list in accordance with the procedures required in § 145.209(d)(1). 

 

Question 1: All repair stations must keep a current 
capability list. 

Question 2: Upon listing an additional article on its 
capability list, the repair station must provide the 
certificate holding district office with a copy of the revised 
list and wait for its approval before utilizing the new list. 

A—True. A—True. 

B—False. B—False. 
 

Question 3: The repair station must perform a self-
evaluation to determine that it meets the part 145 
requirements for housing, facilities, equipment, 
material, technical data, processes, and trained 
personnel before placing an article on its capability 
list. 

Question 4: The capability list is required to identify each 
article by part number. 

A—True. A—True. 

B—False. B—False. 

Name 
and/or 

Identification  Date  
 Clearly Print the Name and/or Identification of the Person Taking the Test  Date Test was Completed 

Score  Hours  

 Enter as x (number correct) of y (number of questions)  Time Credited for Test 

Approved by   
 Signature of Supervisor or Person Administering Test  
  

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=e9cfbe59849dfb0d67bc370459a749bd&mc=true&node=se14.3.145_1215&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=e9cfbe59849dfb0d67bc370459a749bd&mc=true&node=se14.3.145_1209&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=e9cfbe59849dfb0d67bc370459a749bd&mc=true&node=se14.3.145_1209&rgn=div8


 the hotline

2015  Page 2 
 

 ARSA Regulatory Compliance Training—Answers
 

Part 145: Repair Stations Level 1: For anyone working in aviation 
 

§ 145.215 Capability list. 

(a) A certificated repair station with a limited rating may perform maintenance, preventive maintenance, or 
alterations on an article if the article is listed on a current capability list acceptable to the FAA or on the 
repair station's operations specifications. 

(b) The capability list must identify each article by make and model or other nomenclature designated by the 
article's manufacturer and be available in a format acceptable to the FAA. 

(c) An article may be listed on the capability list only if the article is within the scope of the ratings of the repair 
station's certificate, and only after the repair station has performed a self-evaluation in accordance with the 
procedures under § 145.209(d)(2). The repair station must perform this self-evaluation to determine that 
the repair station has all of the housing, facilities, equipment, material, technical data, processes, and 
trained personnel in place to perform the work on the article as required by part 145. The repair station 
must retain on file documentation of the evaluation. 

(d) Upon listing an additional article on its capability list, the repair station must provide its certificate holding 
district office with a copy of the revised list in accordance with the procedures required in § 145.209(d)(1). 

Question 1: All repair stations must keep a 
current capability list.  

Question 2: Upon listing an additional article on its 
capability list, the repair station must provide its certificate 
holding district office with a copy of the revised list and wait 
for its approval before utilizing the new list. 

A—True. A—True.  

B—False. Only repair stations with limited 
ratings must have articles listed on either a 
capability list or the repair station’s operations 
specifications. So while not all repair stations 
need to keep a capability list, repair stations 
with limited ratings must keep one they 
maintain themselves or one that is maintained 
by the FAA through changes to the repair 
station’s certificate, that is, by a change to the 
operations specifications (that are part of a 
repair station certificate). 

B—False. There is no regulatory requirement to await 
CHDO approval. However, the capability list must be 
updated in accordance with the procedures in its repair 
station manual, as required by § 145.209(d)(1). Thus, 
the procedures in the repair station manual control the 
revision process, so if the repair station manual 
requires the repair station await approval, it may be 
time to change the manual. 

Question 3: The repair station must perform a 
self-evaluation to determine that it meets the part 
145 requirements for housing, facilities, 
equipment, material, technical data, processes, 
and trained personnel before placing an article on 
its capability list. 

Question 4: The capability list is required to identify each 
article by part number. 

A—True. Again, the self-evaluation must be 
performed in accordance with the procedures 
in its repair station manual, as required by 
§ 145.209(d)(2). 

A—True.  

B—False.  B—False. As indicated in § 145.215(b), the capability 
list must identify each article either by make and 
model, or by other manufacturer designated 
nomenclature. The rule does not even mention part 
number. Repair stations often keep capability lists by 
part numbers since component maintenance manuals 
and records are issued with that reference. 
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