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 ARSA Regulatory Compliance Training—Questions
 

Part 145: Repair Stations Level 2: For those with basic aviation regulatory knowledge. 
 

§ 145.217  Contract maintenance. 

 

(a)  A certificated repair station may contract a maintenance function pertaining to an article to an outside 
source provided— 
(1) The FAA approves the maintenance function to be contracted to the outside source; and 
(2) The repair station maintains and makes available to its certificate holding district office, in a format 

acceptable to the FAA, the following information: 
(i) The maintenance functions contracted to each outside facility; and 
(ii) The name of each outside facility to whom the repair station contracts maintenance functions and 

the type of certificate and ratings, if any, held by each facility. 
(b)  A certificated repair station may contract a maintenance function pertaining to an article to a noncertificated 

person provided— 
(1)  The noncertificated person follows a quality control system equivalent to the system followed by the 

certificated repair station; 
(2)  The certificated repair station remains directly in charge of the work performed by the noncertificated 

person; and 
(3)  The certificated repair station verifies, by test and/or inspection, that the work has been performed 

satisfactorily by the noncertificated person and that the article is airworthy before approving it for return 
to service. 

(c)  A certificated repair station may not provide only approval for return to service of a complete type-
certificated product following contract maintenance, preventive maintenance, or alterations. 

 

Question 1: A repair station must have the FAA 
approve a list of maintenance functions that the 
repair station will send to other facilities. 

Question 2: A repair station must have the FAA approve 
a list of maintenance vendors with which the repair station 
will contract. 

A—True. A—True. 

B—False. B—False. 
 

Question 3: If the repair station verifies that a 
noncertificated person follows a quality control 
system equivalent to the system followed by the 
repair station, it may approve the work performed 
on the article for return to service. 

Question 4: A certificated repair station may subcontract 
work on any article for which the repair station is rated, 
and provide approval for return to service. 

A—True. A—True. 

B—False. B—False. 

Name 
and/or 

Identification  Date  

 Clearly Print the Name and/or Identification of the Person Taking the Test  Date Test was Completed 

Score  Hours  

 Enter as x (number correct) of y (number of questions)  Time Credited for Test 

Approved by   

 Signature of Supervisor or Person Administering Test  
  

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=e31d4b67c295ede3cd1e00a881381dcb&mc=true&node=se14.3.145_1217&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2a0ae090f39ad406310a9bf7f4b59546&mc=true&node=se14.3.145_13&rgn=div8
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 ARSA Regulatory Compliance Training—Answers
 

Part 145: Repair Stations Level 2: For those with basic aviation regulatory knowledge. 
 

§ 145.217 Contract maintenance. 

(a)  A certificated repair station may contract a maintenance function pertaining to an article to an outside 
source provided— 
(1) The FAA approves the maintenance function to be contracted to the outside source; and 
(2) The repair station maintains and makes available to its certificate holding district office, in a format 

acceptable to the FAA, the following information: 
(i) The maintenance functions contracted to each outside facility; and 
(ii) The name of each outside facility to whom the repair station contracts maintenance functions and 

the type of certificate and ratings, if any, held by each facility. 
(b)  A certificated repair station may contract a maintenance function pertaining to an article to a noncertificated 

person provided— 
(1)  The noncertificated person follows a quality control system equivalent to the system followed by the 

certificated repair station; 
(2)  The certificated repair station remains directly in charge of the work performed by the noncertificated 

person; and 
(3)  The certificated repair station verifies, by test and/or inspection, that the work has been performed 

satisfactorily by the noncertificated person and that the article is airworthy before approving it for return 
to service. 

(c)  A certificated repair station may not provide only approval for return to service of a complete type-
certificated product following contract maintenance, preventive maintenance, or alterations. 

Question 1: A repair station must have the FAA 
approve a list of maintenance functions that the 
repair station will send to other facilities. 

Question 2: A repair station must have the FAA approve a 
list of maintenance vendors with which the repair station 
will contract. 

A—True. Before a maintenance function can 
be contracted to an outside source, it must be 
approved by the FAA. 145.209(h)(1) requires 
the repair station manual to have procedures 
in place for submission of revisions to the 
certificate holding district office for approval. 

A—True.  

B—False. B—False. The maintenance vendor list required by 
145.217(a)(2) must be made available to the certificate 
holding district office in a format acceptable to the 
agency, but does not require FAA approval. However, 
the repair station’s manual may impose a requirement 
for approval, and must have procedures for 
maintaining, revising, and notifying the CHDO (See 
145.209(h)(2)). 

Question 3: If the repair station verifies that a 
noncertificated person follows a quality control 
system equivalent to the system followed by the 
repair station, it may approve the work performed 
on the article for return to service. 

Question 4: A certificated repair station may subcontract 
work on any article for which the repair station is rated, and 
provide approval for return to service. 

A—True. A—True.  

B—False. The repair station remains directly in 
charge of the work and must verify, by 
inspections and/or tests, that the work was 
performed properly before approving it for 
return to service. 

B—False. A certificated repair station may not provide 
only approval for return to service of a complete type-
certificated product following contract maintenance, 
preventive maintenance, or alterations. 

 

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=e31d4b67c295ede3cd1e00a881381dcb&mc=true&node=se14.3.145_1217&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2a0ae090f39ad406310a9bf7f4b59546&mc=true&node=se14.3.145_1209&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2a0ae090f39ad406310a9bf7f4b59546&mc=true&node=se14.3.145_1217&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2a0ae090f39ad406310a9bf7f4b59546&mc=true&node=se14.3.145_1209&rgn=div8
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?SID=2a0ae090f39ad406310a9bf7f4b59546&mc=true&node=se14.3.145_13&rgn=div8

